Geschiedenis

Enviem is voortgekomen uit een samengaan van twee bedrijven in één holding. Gulf Oil Nederland en Demarol Harderwijk besloten in 1997 de handen ineen te slaan om samen nog meer specialismen in de markt te kunnen bedienen. Gulf levert vloeibare brandstoffen aan diverse branches en Demarol heeft op dat moment de beschikking over 77 tankstations en een gasbedrijf. Met het samengaan van beide ondernemingen zorgt Gulf vervolgens voor de bevoorrading van de tankstations.

Demarol is op dat moment al mede-aandeelhouder van Transnational Blenders. Deze leverancier in smeermiddelen vormt vervolgens ook een belangrijke pijler in het totaalpakket dat Enviem wil aanbieden.

Enviem maakt een vliegende start met de overname van honderd BIM en TinQ stations van Shell. In 2009 is het totale aantal stations uitgebreid tot 380 stations, zij voeren de merken Gulf, BIM en TinQ verspreid over heel Nederland. Over de grens wordt in die tijd Oil Trading Duitsland opgericht en deze groeide al snel uit naar 50 tankstations in Duitsland.

Met de oprichting van Demarol België heeft Enviem de mogelijkheid om ook tankstations in het drietalige land van het merk Gulf te voorzien. De overname van een 14 miljoen liter depot en een aantal stations heeft inmiddels geleid tot ruim vijftig tankstations verdeeld over België.

Met de start van Oil Trading Poland heeft Enviem de smeermiddelen van Gulf in 2007 in Polen geïntroduceerd.

Dagelijks rijden 100 tankwagens, van de opslag in Amsterdam en Nigtevecht, benzine en diesel uit naar de tankstations van Enviem. In 2005 werden nog vier dubbelwandige tankers aangeschaft om de producten te laden bij de verschillende raffinaderijen en te transporteren naar de verschillende opslagdepots.

Main BV maakt eveneens deel uit van de Enviem-holding. Main heeft in diverse zeehavens inzamelplicht van scheepsafvalstoffen. Het bedrijf, met ruim twintig jaar ervaring in de afvalverwerking, heeft de beschikking over een groot aantal moderne milieuboten, die afhankelijk van de opslagcapaciteit 60 tot 150 ton vloeibare en vaste afvalstoffen kan innemen. In 2009 zijn door Main de twee eerste dubbelwandige milieuboten in Nederland in gebruik genomen met een capaciteit van 300 ton. Met de overname van de AVR-verwerkingsinstallatie in Amsterdam wordt sinds 2004 de afvalverwerking helemaal in eigen beheer gedaan.

Enviem is met haar totaalpakket in smeermiddelen, vloeibare brandstoffen, het ruime aanbod aan tankstations en de verwerking van scheepsafvalstoffen klaar voor de toekomst waarin het de marktpositie nog verder probeert te versterken.